Materiaali- ja hoito-ohjeet

Lasit

Juomalasimme on kehitetty konepesunkestäviksi. Noudattamalla seuraavia konepesuohjeita lasisi ilahduttavat sinua pitkään. Aseta lasit tiskikoneen yläkoriin siten, etteivät niiden reunat kosketa toisiaan pesun aikana. Täytä tiskikoneen alakori muilla esineillä niin, etteivät vesisuihkut pääse siirtelemään laseja. Maito- ja piimälasit kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ennen koneeseen laittoa, jotta valkuaisaineet eivät saostuisi ja aiheuttaisi laseissa harmautta. Käytä mieluiten lyhyttä pesuohjelmaa ja alhaisia lämpötiloja. Ohuille jalkalaseille ja kaatimille sekä karahveille suosittelemme käsinpesua. Laseja ei tule pinota päällekkäin lämpiminä heti pesun jälkeen, jotta ne eivät tartu toisiinsa ja rikkoudu.
 
Kuuman juoman tarjoiluun suosittelemme laseja, jotka ovat valmistettu kuumankestävästä erikoislasista. Ne kestävät äkillisiä lämpötilamuutoksia. Niihin voit kaataa huoletta kuumaa nestettä ja lämmittää nesteen kanssa mikroaaltouunissa. Materiaali kestää myös pakastamisen, normaalin uunin lämpötilat ja konepesun. Kun peset Iittalan HotCool-laseja, suosittelemme, että peset muovirenkaan ja lasin erillään. Molemmat kestävät konepesua. Purista muovirengas pesun jälkeen tiukasti lasiin, ettei se putoa lasista pöydälle.
 
Huom. Muut lasituotteet kuin kuumankestävästä erikoislasista valmistetut (HotCool, Tsaikka) eivät ole mikron- tai uuninkestäviä.

Posliini

Kaikki posliiniset käyttöastiamme ovat konepesunkestäviä. Iittalan posliini on uunin, mikron ja pakastuksen kestävää, lukuunottamatta muutamia tuotteita, joissa ei ole merkintää pohjaleimassa. Älä kuitenkaan nosta astiaa suoraan uunista kylmälle ja kostealle äläkä teräksiselle alustalle. Astiaa ei myöskään pidä siirtää suoraan pakastimesta kuumaan uuniin.
 
Uunikäytössä astian pohjan on oltava koko kuumennuksen ajan nesteen tai ruoka-aineen peitossa. Lämpötila enintään 250 astetta, etäisyys grillivastuksista vähintään 10 cm. Ei jäähdyttämättä pakastimeen, ei suoraan pakastimesta kuumaan.
 
Nesteellä täytetty astia ei ole pakastuksenkestävä, sillä neste laajenee jäätyessä. Astiaa ei saa kolhia, kolhu voi aiheuttaa rikkoutumisen nopeissa lämpötilanmuutoksissa. Pakastettua ruokaa ei pidä sulattaa mikroaaltouunin täydellä teholla.
 
Pehmeästä teräslaadusta valmistetuista aterimista etenkin veitsistä voi kovaan lasitepintaan jäädä viirumaisia metallin jälkiä, jotka eivät lähde pois normaalissa pesussa. Voit yrittää poistaa jälkiä hankaamalla astian pintaa kevyesti metallinpuhdistusaineella. Lasitepinnan kestävyyden kannalta on syytä välttää rajua hankaamista esim. lautasia pinottaessa.

Pinnoite

Jotkut ruoanvalmistusastiat on pinnoitettu tarttumattomaksi. Ruoanvalmistus pinnoitetussa astiassa on helppoa ja terveellistä. Voit käyttää vähemmän rasvaa ja matalampaa paistolämpötilaa, eikä ruoka pala helposti pohjaan. Emme suosittele pinnoitetun astian käyttöä ruoansäilytykseen.
 
Käytä kohtuullista lämpöä pitempiaikaiseen paistamiseen. Yli 250 ºC lämpötila vaurioittaa pinnoitetta ja heikentää sen tarttumattomuusominaisuuksia. Ylikuumentuneen astian pinnoitteen väri muuttuu ja pannun ominaisuudet heikentyvät. Nämä vauriot ovat käyttövirheitä eivätkä kuulu tuotetakuun piiriin. Käytä puisia tai muovisia keittiövälineitä. Älä naarmuta pinnoitetta terävillä esineillä, älä myöskään käytä hankausjauheita tai hankaavia pesusieniä. Irrota kuivunut tai pohjaanpalanut ruoka liottamalla astiassa pesuaineliuosta (1/2–1 dl pyykinpesuainetta/1 l vettä). Harjaa, huuhtele ja kuivaa.

Keraaminen pinnoite

Keraaminen pinnoite on uudenlainen pinnoite joka kestää korkeita lämpötiloja ja sopii jopa liekittämiseen. Pinnoite kestää metallisia keittiövälineitä, mutta ei teräviä esineita tai leikkaamista. Keraamisella pinnotteella pinnoitetut astiat sopivat kaikille liesityypeille ja varsinkin nopeille ja tehokkaille induktio- ja kaasuliesille.
 
Parhaan paistotuloksen ja maun saat käyttämällä hieman öljyä tai rasvaa paistettaessa. Keraaminen pinnoite kestää korkeita lämpötiloja, mutta vältä pannun pitkäaikaista ylikuumentamista. Ylikuumentuessaan pinnoitemateriaali kärsii ja vaurioituneeseen pintaan ruoka tarttuu helpommin kiinni. Jos ruoka tarttuu pannun pohjaan, tulee pannu puhdistaa seuraavasti: Liota pannussa litra kuumaa vettä, johon on sekoitettu teelusikallinen astianpesukoneainetta ja poista lopuksi pinttynyt lika tiskiharjalla. Huuhtele huolellisesti. Keraaminen pinnoite ei kestä teräsvillaa eikä karhunkieltä. Mikäli pannuun edelleen tarttuu paistettaessa ruoka pohjaan; kuumenna pannussa voimakkaalla lämmöllä sianrasvaa (pekonisiivuja) ja pyyhi pannu paperilla.

Aterimet

Aterimemme valmistetaan ruostumattomasta 18/10 teräksestä. Se koostuu raudasta, johon sekoitetaan 18 % kromia ja 10 % nikkeliä. Kromi tekee materiaalista ruostumattoman ja nikkeli parantaa muovattavuutta.
 
Ruostumaton teräs on erittäin kestävä materiaali, silti sekin voi ruostua. Toistaiseksi kukaan ei ole keksinyt ainetta, joka päihittäisi ruosteen kokonaan. Siksi on tärkeää, että hoidat oikein ruostumattomasta teräksestä valmistettuja aterimiasi.
 
Pese aterimet heti ruokailun jälkeen, huuhtele ainakin ruuantähteet. Älä jätä aterimia likoamaan pitkäksi aikaa äläkä käytä puhdistukseen teräsvillaa. Jos peset aterimet astianpesukoneessa, älä pakkaa aterinkoria liian täyteen. Tarkista myös, että veitsien terät ja lusikoiden pesät eivät ole päällekkäin. Jos jätät aterimet pesun jälkeen koneeseen, avaa luukku. Näin aterimet eivät jää seisomaan kosteaan ilmaan.
 
Viinietikka, sinappi, majoneesi, raparperi ja suolat voivat jättää pieniä tummia pilkkuja tai jopa pintaruostetta aterimiin, ellet huuhtele tai pese niitä heti ruokailun jälkeen.
 
Kestävyydestään huolimatta aterimet voivat naarmuuntua, värjäytyä ja kulua ajan mittaan. Vanhat, vaikeasti likaantuneet aterimet saat hohtavan puhtaiksi seuraavalla käsittelyllä (1 dl pyykinpesujauhetta/1 l vettä). Keitä aterimia liuoksessa noin 15 minuuttia ja huuhtele. Joskus tahrat ovat erityisen sitkeitä, jolloin puhdistusta voidaan tehostaa ns. happoemäs-käsittelyllä, jolloin aterimet kiehautetaan ensin tavallisessa ruokaetikassa (1 dl etikkaa/1 l vettä).
 
Jotkut tarjoiluvälineet on valmistettu puusta. Puiset esineet tulee aina pestä käsin. Tarvittaessa voit hoitaa niitä pellavaöljyllä.

Valurautaiset ruoanvalmistusastiat

Valurautaiset ruoanvalmistusastiat ovat pitkäikäisiä, kestävät korkeita lämpötiloja sekä kovaa käsittelyä ja kulutusta. Hyvän lämmönvaraamiskykynsä ansiosta valurauta-astiat sopivat erinomaisesti paistamiseen ja hauduttamiseen.
 
Uusi valurauta-astia on hyvä öljytä ensimmäisten käyttökertojen jälkeen ruokaöljyllä. Valurautaisia astioita ei saa pestä astianpesukoneessa. Älä myöskään käytä astianpesuainetta, pyyhkäisy talouspaperilla tai huuhtelu lämpimällä vedellä riittää. Kuivaa astia huolellisesti, mieluiten miedolla lämmöllä keittolevyllä. Älä säilytä astiassa ruokaa. Laita kannellisen valurauta-astian sisälle talouspaperia ja jätä kansi raolleen astian ollessa käyttämättömänä.
 
Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1–2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva, ja astia on taas käyttövalmis.

Emaloitu valurauta

Valurautaisia astioita voi myös pinnoittaa emalilla. Emali vahvistaa astian pintaa ja suojaa sitä ruostumiselta. Emaloidun valurauta-astian kypsennysominaisuudet sekä liedellä että uunissa ovat vertaansa vailla. Ruoka kypsyy tasaisesti ja ruskistustulos on hyvä. Emaloidun pinnan ansiosta astiaan ei tartu makuja ruoka-aineista, joten samaa pataa voi käyttä esimerkiksi sekä lihan että kalan valmistamiseen.
 
Käytä ruoanvalmistuksessa puisia tai muovisia keittiövälineitä. Terävät esineet sekä puhdistuksessa käytetyt hankaavat sienet, teräsvilla tai hankausaineet voivat vaurioittaa emalia. Pese emaloitu valurauta-astia aina käsin, voit toki käyttää astianpesuainetta. Toisinaan saattaa olla tarpeen käsitellä emaloitu sisäpinta ruokaöljyllä.

Puiset esineet

Puiset tarjoilualustat ja muut puuesineet säilyvtä siisteinä ja pitkäikäisinä oikealla hoidolla. Pese puinen esine aina käsin. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä, se sulkee puusyyt. Kuivaa hyvin. Useimmiten pelkkä pyyhkäisy talouspaperilla riittää. Säilytä esim. puinen tarjoilualusta tai leikkuulauta kuivassa paikassa pystyasennossa. 

Maljakot

Suosittelemme maljakoille käsinpesua. Jos maljakkoosi on pinttynyt likaa esimerkiksi leikkokukkavedestä, liota siinä pesuaineliuosta (1 dl pyykinpesuainetta/1 l vettä). Älä hankaa, hankausaineet tai hankaavat pesimet naarmuttavat maljakon pinnan pilalle.
 
Ns. polttolinssi-ilmiö saattaa aiheuttaa lasiesineen lähellä oleviin esineisiin ja pintoihin vaurioita. Välttääksesi tämän, älä jätä linssimuotoista vedellä täytettyä maljakkoa tai paksua lasiesinettä suoraan auringonvaloon.

Kynttilänjalat ja kynttilälyhdyt 

Älä polta lasisessa kynttilänjalassa kynttilää aivan loppuun asti, vaan sammuta kynttilä noin 1–2 cm ennen kynttilänjalan yläpintaa. Näin varmistat, että liekin kuumuus ei riko esinettä.
 
Käytä lämpökynttilöille tarkoitetuissa kynttilälyhdyissä ainoastaan laadukkaita metallikuorisia lämpökynttilöitä, joiden halkaisija on enintään 40 mm. Tarkista, että lämpökynttilän ja lasisen kynttilälyhdyn seinämien väliin jää riittävä ilmaväli. Palavaa lämpökynttilää ei saa liikuttaa, sillä sydänlanka saattaa siirtyä sulassa steariinissa.
 
Noudata kaikkien kynttilätuotteiden käytössä aina myös yleisiä kynttilätuotteiden käyttö/varoitusohjeita: Käytä kynttilälyhtyä aina palamattomalla alustalla ja vedottomassa paikassa, äläkä koskaan jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa. Älä sijoita kynttilää kuumalla paikalle tai TV:n päälle ja pidä kynttilätuotteet poissa pienten lasten ja lemmikkieläinten ulottuvilta. Älä pudota kynttilän sisälle tai kynttilän päälle mitään vieraita esineitä (esim. tulitikkua) äläkä laita kynttilän tai kynttilälyhdyn yläpuolelle tai välittömään läheisyyteen mitään palavaa materiaalia. (esim. ikkunaverhoa). Muista sammuttaa kynttilä tai kynttilälyhty aina poistuessasi paikalta.
 
Kynttiläasetelmissa lasisten kynttilälyhtyjen etäisyyden on oltava toisistaan vähintään kolme senttimetriä. Huolehtiessasi turvallisuudesta voit iloita tunnelmallisesta kynttilänvalosta ja säihkyvästä suomalaisesta lasista.